Badania na ten temat zostały przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu w Michigan. Eksperyment przeprowadzono na szczurach z podwyższonym ryzykiem niewydolności serca, które przez 18 tygodni karmiono winogronami. Wynik był zaskakujący. Otóż okazało się, że w danym okresie u szczurów poprawiła się funkcja rozkurczowa serca, a zwłóknienie i rozszerzenie mięśnia sercowego znacznie się zmniejszyło. Takim oto sposobem naukowcy doszli do wniosku, że winogrona są w stanie zmniejszyć niewydolność serca związaną z nadciśnieniem. Jak to jest możliwe? Bogaty skład witaminowy winogrona sprawia, że w sercu zwiększa się poziom glutationu, a więc wewnątrzkomórkowego antyoksydantu. Takim oto sposobem zmniejsza się nadciśnienia i poprawia praca serca.
Jak wynika z licznych badań i obserwacji na nadciśnienie cierpi ponad 1 miliard ludzi na całym świecie. Ta choroba zaś sprawia, że aż 2- 3 krotnie wzrasta ryzyko wystąpienia niewydolności serca. Ten duet jest niesłychanie niebezpieczny dla zdrowia człowieka, to właśnie on sprawia, że mięsień sercowy ulega rozszerzeniu, staje się sztywny i gruby, a to w konsekwencji sprawia, że serce pracuje znacznie gorzej. Miejmy więc nadzieje, że dalsze badania potwierdzą słuszność tezy uczonych z Michigan.